terug   Miniview met Tina de Beste - Ideaal Teamlid
 

‘Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd'

Tina (1964) is gevestigd als zelfstandig teamlid en vervult op freelancebasis de rol van teamplayer, of teamcoach. Ze publiceert regelmatig over haar ervaringen en won in 1995 de prestigieuze Teamlid v/h Jaar Trofee.

Wat is jouw definitie van teamwerk? Dat is de motivatie om te winnen, gecombineerd met een passie om te delen. In een team win je nooit alleen. Wie alleen wil winnen is eigenlijk een loser.

Wat was jouw mooiste teamervaring? Op mijn achttiende won ik een missverkiezing. Ik was zo trots als een pauw, maar wist dat het zonder de hulp van mijn ouders, mijn zusjes, mijn buurmeisjes, de balletjuf en de schooljuf nooit zo ver was gekomen. Door mij wonnen zij allemaal! Hun blije gezichten waren mijn echte bekroning.

Wat betekent teamwerk in jouw leven? Alles natuurlijk. Zonder de hulp van anderen ben ik eigenlijk niets. Bij alles wat ik doe werk ik het liefst samen. Ik vind het heerlijk om iets te kunnen overdragen aan anderen, ze te laten mee genieten van alles wat ik te bieden heb. Momenteel doe ik een liefdadigheidsproject. Met zes collega's organiseren we een dansfestival voor het regenwoud.

Wat is de belangrijkste eigenschap van een teamlid? Je moet vooral heel veel van jezelf houden. Wie zichzelf niet aardig vindt, zal nooit de kwaliteiten in anderen kunnen waarderen. Die is altijd bezig zichzelf met anderen te vergelijken en schiet vanzelf in de competitie. Of is bij het minste of geringste uit het veld geslagen. Aan zulke mensen heb je niets. Pas als je jezelf respecteert ben je ook door anderen te respecteren. En relativeringsvermogen. Dat ook.

Waarom relativeringsvermogen? Aan mensen die zichzelf te serieus nemen heb ik een hekel. Ze hebben meestal ook geen humor en het gaat uiteindelijk wél om een beetje plezier in het leven. Niet? Ik zeg altijd: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Je moet natuurlijk niet allemaal mensen zoals ik in het team hebben, dat is ook niet goed. Het gaat om de variatie. Er kunnen ook best een of twee van die serieuze, saaie lui in zitten. Misschien dat die bijvoorbeeld weer heel hard kunnen werken. Ik wil daar verder geen oordeel over hebben. Te snel oordelen hoort niet bij teamwerk.

Waarom bij jij een ideaal teamlid? Ik oordeel dus helemaal niet. Ik geef iedereen een kans. Iedereen moet zichzelf zijn. Dat doe ik ook, niet? De mensen vinden mij meestal aardig en gezellig. Ik doe niet moeilijk en heb voor iedereen een glimlach. Misschien dat ik daarom een ideaal teamlid ben. Ik heb veel prijzen gewonnen, al gaat het me daar niet om natuurlijk. En ook niet om het uiterlijk. Het gaat om je innerlijk, toch? En dat je met zijn allen voor één doel gaat, dat je er met zijn allen achter kunt staan. Er met zijn allen in geloven en ervoor gaan en er warm van worden. Vooral met zijn allen. Daar gaat het om.

Is teamwerk altijd met zijn allen? Ja, je kunt moeilijk team zijn in je eentje toch? Al moet ik zeggen dat ik het wel eens gedacht heb. Ik ben best van veel markten thuis. Ik kan goed organiseren, ben erg energiek, zet de puntjes op de i, zorg voor een goede sfeer, heb leuke en creatieve ideeën. Ik kan niet zeggen dat ik slecht tegen kritiek kan, want ik krijg nooit kritiek. Al ben ik heus niet volmaakt hoor, denk dat maar niet. Misschien moet ik het eens proberen: in mijn eentje.

Copyright 2009 Martijn Vroemen